Vieze mannen?

“Nou heren, u heeft wel een hele grote….” zei de dame in haar iets te nette outdoor-outfit. Zij en haar man hadden besloten om eens een dagje ‘lekker er op uit te gaan’, want dat is zo gezond. Dus allebei de burberry-boots aan de voeten, de groene jas om de schouders en zij, om het af te maken, nog een groene leren hoed op het hoofd terwijl hij een Swarovski-verrekijker om de nek had bungelen…zo’n dag verdient het beste. Ze genoten – naar het zich liet aanzien – met volle teugen en keken al uit naar het moment waarop zij hun avontuur onder het genot van een glaasje sauvignon met hun vrinden konden delen.

 

En toen kwamen ze op deze mooie zondagochtend drie heren tegen in iets minder nette outdoor-pakjes, de modder tot kniehooogte tegen de broekspijpen, het zweet op het voorhoofd van het sjouwen met telescopen en -lenzen en een tikkie chagrijnig omdat ze al 15 kilometer hadden gelopen (en wisten dat ze enigszins verdwaald waren in het één van de drie heren bekende gebied Duin en Kruidberg ). Maar dat kon dit wandelende stelletje natuurlijk niet vermoeden…zij vulden hun zondagochtend met een gezonde en frisse wandeling en hadden alleen maar oog voor wat de natuur hen te bieden had.

 

De man vroeg ons dan ook geïnteresseerd, wijzend op de fotocamera’s, of we al iets bijzonders hadden gezien, want met zulke lenzen moest dat toch wel het geval zijn. En wij, welopgevoed en altijd in voor een praatje met mede-vogelaars, antwoordden dat de ochtend niet veel had opgeleverd maar dat we wel een koppeltje beflijsters hadden gespot!

 

Dit antwoord had het stelletje niet verwacht…beflijsters? De reactie op de gezichten van de man én de vrouw spraken boekdelen; ze hadden duidelijk nog nooit van beflijsters gehoord en de associatie bij dit woord pasten niet bij hun idee van een gezonde zondagochtendwandeling in de vrije natuur. Zij waren, zo verraadden hun gezichten, ongewild een paar ‘vieze mannen‘ tegen het lijf gelopen en hadden direct spijt van de vraag die ze gesteld hadden. Ongemakkelijk glimlachten ze naar ons en wisten niet hoe snel ze zich uit de voeten moesten maken….dit zouden ze zeker delen met hun vrinden.

 

Om eventuele misverstanden uit de wereld te helpen : de beflijster is een zangvogel uit de familie van de lijsters. De beflijster lijkt qua grootte en postuur sterk op de merel. Het mannetje heeft een zwart verenkleed. Het vrouwtje is bruin gekleurd en op de borst neigt de kleur naar lichtgrijs. Op de borst hebben de veren lichte randen, daardoor lijkt het of de borst ‘geschubd’ is. Het meest opvallend is een brede witte streep op de borst, de ‘bef’ (zie foto). Bij ons is de beflijster een doortrekker die vooral op de voorjaarstrek in april wordt gezien in open terrein…