Spruitjes en velduilen?

Wat hebben spruitjes en velduilen met elkaar van doen? Okee, in beide woorden zit een ui, maar verder hebben ze toch niets met elkaar gemeen? Tot voor kort was ik hier stellig van overtuigd, maar recent heb ik een link gevonden tussen de spruiten en de uilen: Muizen! Met jawel.. wederom een ui er in. Maar hoe zit dat dan?

Kort geleden trok een oude roeibaan in Zevenhuizen enkele dagen lang grote aantallen bezoekers. Althans zo leek het. De enkele roeier die daar zijn of haar slagen maakte, deed extra moeite om zo soepel mogelijk door het water te glijden. Je wist het tenslotte maar nooit, misschien zat er wel een NOC/NSF scout tussen al die mensen op kant. Ze maakten toch niet voor niets foto’s?

Bij nadere beschouwing bleken er geen scouts tussen al die fotografen op de kant te zitten. En kwamen ze ook niet voor de zwoegende roeiers. Nee…de blikken waren gericht op een veld vol spruitjes. En dan met name op de er boven rondvliegende velduilen. Die op hun beurt de blik weer gericht hielden op de spruitjes onder hen.

Nu zijn velduilen de enige uilen in Nederland die overdag actief zijn. Dus als er een stuk of wat besluiten om een spruitjesveld aan te doen, trekt dat onmiddellijk grote aantallen fotografen aan. De dijk stond dagenlang vol geparkeerd met auto’s en groene dames en heren liepen met lange lenzen door de modder op zoek naar het mooiste plekje, de penetrante spruitjeslucht trotserend. Maar het was dan ook spectaculair. Op sommige momenten vlogen er zes rond en een enkele bezoeker had er volgens eigen zeggen acht tegelijk gezien. Maar waarom vlogen al deze uilen boven dit spruitenperceel?

Ik heb het even op- en uitgezocht: muizen zijn als echte alleseters ondermeer gek op groenten, spruitjes worden tegenwoordig gerekend tot de zo in zwang zijnde superfoods (tenminste…als je ze rauw eet 😳 ), dus dat je in een spruitenveld een letterlijk en figuurlijk zeer gezonde populatie muizen aantreft is eigenlijk heel logisch 🙂 . En als je dan bedenkt dat velduilen voornamelijk muizen eten is het puzzeltje eenvoudig op te lossen en blijkt het verband meer te zijn dan een toevallige ui.

Als ik binnenkort weer achter een bord spruitjes zit, zal ik ongetwijfeld even terug denken aan de velduilen bij Zevenhuizen.

Velduil / Short-eared Owl / Asio flammeus

Velduil / Short-eared Owl / Asio flammeus

Meer velduilen op www.topic2.nl.

Nature Stock Photos
Buy my pictures on Nature In Stock

P.s. voor wie mijn vorige blog heeft gelezen: ik voel me goed en vond het fijn om weer buiten te zijn 😉 !

3 thoughts on “Spruitjes en velduilen?

  1. Mooi plaatje, wat een een spruit allemaal teweeg kan brengen, op de grond en in de lucht

Laat een bericht achter / Please leave a Reply