Bezinning!

Het is gebeurd, ik heb het achter de rug. En om maar direct met de deur in huis te vallen, ik ben het niet geworden! Zo….het zuur is er uit. Mijn healingsproces kan beginnen, ik raap mijn verbrokkelde ego van de vloer en probeer daar weer een geheel van te maken. Ik richt mijn blik op de toekomst en voer ondertussen een aantal diepgravende gesprekken met mijn begripvolle vriendin. Het komt wel weer goed met me…. 😉

‘Waar gaat dit over?’ zal je wellicht denken. Wel, de afgelopen dagen stonden voor mij in het teken van het Nederlands kampioenschap natuurfotografie 2016. De winnaar mag zich een jaar lang Nederlands kampioen natuurfotograaf noemen. Man, wat had ik dat leuk gevonden. Ik heb in twee dagen 22 kilometer door de Amsterdamse waterleidingduinen gelopen met zo’n beetje alle apparatuur die ik heb in m’n rugzak gepropt. En maar vier uur geslapen, want tussen het mooiste avond- en ochtendlicht zit maar weinig tijd.

De opdracht was om binnen een beperkte tijd in een afgebakend gebied vanuit maximaal 300 foto’s een portfolio van vier foto’s – rechtstreeks vanuit de camera , nabewerken was er niet bij – aan een vakkundige jury voor te leggen. Een wildlife, een macro, een landschap en een abstracte foto. Voor mij behoorlijk buiten mijn comfort zone, ik ‘doe’ normaliter gewoon vogeltjes, maar een beetje uitdaging ga ik graag aan.

NK natuurfotografie-1

NK natuurfotografie-5

NK natuurfotografie-6

NK natuurfotografie-2

Porfolio foto’s (bewerkt)

 

Op 17 juni viel het verdict. Voorzitter van de jury Aart Aarsbergen, hoofdredacteur van de Nederlandse National Geographic, noemde de namen van de prijswinnaars en gaf een toelichting op de winnende foto’s. En het werd me duidelijk waarom mijn inzending niet getoond werd. Natuurlijk kan ik mijzelf troosten met verzachtende woorden als ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ en ‘ik ben een inspirerende ervaring rijker’, maar die dooddoeners worden al te vaak door te veel mensen gehanteerd. Mijn inzending was gewoon niet goed genoeg (AU!), van een paar meerkoeten aan de ochtendsex raakte de jury niet opgewonden…

Volgend jaar is er weer een NK. Dus ik kan een jaar oefenen in de categorieën waarin ik mij minder thuis voel. Toen ik daar na een mooi glas bier, een smaakvolle chinees en een heerlijke nacht slapen met mijn vriendin over zat te delibereren, stelde zij mij de terechte vraag of dat is wat ik wil. Ben ik niet gewoon een vogelaar die het leuk vindt om de vogels die ik zie ook vast te leggen en te delen? Als natuurfotograaf moet je wellicht op een bredere manier naar de natuur om je heen kijken en je afvragen hoe je al dat moois op een voor vriend en vijand interessante manier gaat overbrengen. Maar dat neemt niet weg dat een goede vogelfoto ook zijn plek verdient.

Boomleeuwerik in de vroege ochtend

Boomleeuwerik in de vroege ochtend, AWD

Ik ga daar eens goed over nadenken. Rest mij nog de welgemeende felicitaties aan de winnaars over te brengen.

Nature Stock Photos
See my portfolio on Nature In Stock!